Villa Lorraine usred maslinika
Villa Lorraine
  • magic Istra Istria
  • magic Istra Istria
  • magic Istra Istria
  • magic Istra Istria
  • magic Istra Istria
  • magic Istra Istria
  • magic Istra Istria

Galižana, Fažana i Pula
sjajni biseri južne Istre


Zelena polja, romantične i živopisne stare građevine i male vijugave uličice, idila su koja krasi ove gradove Istre gdje masovni turizam ne postoji.

Ako ste jedni od onih koji se žele opustiti i uživati daleko od buke i prenapučenosti, stigli ste na savršene lokacije. Zaljubit ćete se u autentičnost i spokoj ovih gradova, romantične plaže, gastronomsku ponudu, ali najviše u gostoljubivost i srdačnost lokalnih stanovnika.

Galižana (Istra)

Galižana je jedno od najstarijih naselja u Istri. Nalazi se u sastavu grada Vodnjana nedaleko Pule.

Prvi zapisi o Galižani pojavljuju se još iz doba prapovijesti kada je bila središte pulskog kolonijalnog agera. Tu su se križale rimske ulice Decumanus i Cardo maximus. Utjecaji prapovijesti ostali su prisutni na arhitekturi i izgradnji naselja tako da u njemu još dan danas možete vidjeti najveće istarske "kažune". Kažuni su kućice kružnih tlocrtnih kuća s krovom od kamenih škriljevca koje su nekada služile kao skloništa za pastire i ratare.

Osim kažuna, u Galižani možete vidjeti još nekoliko povijesnih znamenitosti koje bude maštu i potiču na sanjarenje o vremeplovu. To je crkva Svetog Antuna iz 10. stoljeća i palaču Giocondo Petris iz 1676. godine koja na glavnom pročelju ima raskošan balkon iz doba Baroka.

No, ima tu još zanimljivih građevina.

Župna crkva sv. Roka sagrađena je 1613., a 36 metara visok zvonik Župne crkve datira iz 17. stoljeća. Crkva sv. Josipa sagrađena je u 9. stoljeću, a kasnije je preuređena i proširena u 14. stoljeću.

Vratimo se sada u sadašnjost!

U ovome poljoprivrednome kraju u kome se ljudi bave najviše vinogradarstvom, maslinarstvom i stočarstvom, imat ćete priliku okusiti sjajne domaće proizvode. Uživat ćete u izvrsnim, domaćim vinima, visokokvalitetnom maslinovom ulju, sirevima i ostalim domaćim proizvodima.

Za vrijeme odmora u našoj villi Lorraine koja se nalazi u ovome predivnom mjestu, možete posjetiti gradove poput Fažane i Pule. Također, Nacionalni park Brijuni idealan je za jednodnevni izlet.

Ljeti se ovdje odvija zanimljiva manifestacija zvana Galižanske noći. Manifestacija je to koja slavi stare običaje, folklor i gastronomsku ponudu ovoga kraja.
Galižani u kolovozu pripremaju tradicionalnu „feštu od puži“ gdje možete probati fritaju s puževima, ali i okušati se u biciklijadi dugoj 10 kilometara.
Galižana se nalazi u sklopu grada Vodnjana.

Vodnjan se smjestio na zapadnoj obali, oko 10 km sjeverno od Pule. Prema legendi, mjesto se razvilo spajanjem sedam vila. Baš bajkovito, zar ne?

Unutar povijesne vodnjanske gradske jezgre naći ćete karakterističnu srednjovjekovnu strukturu s atrijima i uskim uličicama, između kojih su kuće s pročeljima od granita. U zgradama i crkvama postoji mnogo različitih stilova, poput gotike, venecijanske renesanse i baroka.

Veliki trg u središtu grada danas čine zanimljive građevine poput gradske vijećnice u neogotičkom stilu, kuće Benussi, kuće Bembo i palače Bradamante s bogato ukrašenim pročeljem.

Unutrašnjost grada odiše posebnom ljepotom koju karakteriziraju uličice gotičko-venecijanskog stila i kaldrme i brojne crkve bogate povijesti, kako izvana tako i iznutra.

Fažana (Istra)

Fažana je mali ribarski gradić koji se nalazi na jugozapadnoj obali Istarskog poluotoka, nasuprot Nacionalnom parku Brijuni. Mnogi su je turisti prozvali „malim draguljem Jadrana“ što najbolje opisuje živopisnost i ljepotu ovog gradića kojeg krasi mirno i opušteno ozračje.

Fažana je udaljena samo 5 kilometara od naše Ville Lorraine i 8 km od grada Pule.

Šetnjom starom gradskom jezgrom u Fažani posebni je doživljaj. Imat ćete priliku vidjeti srednjovjekovnu župnu crkvu iz 16. stoljeća koja spaja gotičku umjetnost s mediteranskom arhitekturom. Tu su još i male kapelice te drevne rimske kuće koji će vas također oduševiti. Svakako posjetite groblje te malu crkva San Eliseo. Nevjerojatno je da ova crkvica datira iz čak 6. stoljeća.

Fažana i njena okolica su kao stvorene za duge šetnje i vožnju biciklom. Postoje uređene biciklističke rute koje vas vode kroz nadahnjujući krajolik, kao stvoren za punjenje baterija i bijeg od svakodnevnog stresa.

Posjetite li Fažanu u rujnu, možete sudjelovati u biciklističkoj manifestaciji "Jug na dva kotača". Registracija za ove obiteljske rute preko kojih ćete pobliže upoznati jug Istre je besplatna.

Nakon duge šetnje ili vožnje biciklom, imate priliku odmoriti se u sjajnim restoranima ili kafićima.

Tijekom nekoliko dana u kolovozu možete uživati u zanatima i folkloru tipičnim za ovo područje. Na gradskoj šetnici drevni su predmeti raspoređeni po štandovima koji će vam sigurno privući pažnju.

Nikako nemojte propustiti uživanje na nekoj od plaža u Fažani. Tamo možete unajmiti ležaljke i suncobrane te se okrijepiti i zabaviti u popularnim beach barovima. Nedaleko Fažane, nalazi se i Bi Village. To je veliki kamp s 4 zvjezdice, kompleks sa zatvorenim bazenima, diskotekama, zabavom i tako dalje.

Jedan od najljepših izleta u životu sigurno će vam biti posjet Nacionalnom parku Brijuni. Zato se ukrcajte na brod koji svakodnevno vodi od Fažane do Velog Brijuna. Vožnja je kratka, traje samo 15-ak minuta, a za to vrijeme možete uživati u pogledu na s prekrasno Brijunsko otočje. Kada se iskrcate u luci veli Brijun, dočekat će vas turistički vlakić i vodič uz kojega ćete zaviriti čarobni u svijet Brijuna.

Dakle, sada ste se uvjerili kako je Fažana zaista pravi dragulj na Jadranu. Autentičnost, srdačnost njenih stanovnika, nepostojanje masovnog turizma, vrhunska gastronomija, obiteljska atmosfera zovu vas da uvrstite Fažanu što prije na listu mjesta koja morate posjetiti.

Pula

Pula je jedno od glavnih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Ovaj grad bogate povijesti smješten je na prelijepom istarskom poluotoku i broji oko 60.000 stanovnika.

Povijest Pule počinje prije otprilike 3.000 godina. Naime, tada je na brežuljku na kojemu se danas nalazi Kaštel nastala utvrda Histra. Mnogo se vladara od tada izmijenilo u Puli.

Još dan danas osjeća se duh rimske ostavštine što možete uočiti na gotovo svakome koraku.

Glavna atrakcija koju svakako trebate vidjeti u Puli te jedan od najpoznatijih spomenika u Hrvatskoj je pulska Arena. Iako ovo arhitektonsko čudo datira iz prvog stoljeća nove ere, još je uvijek dobro očuvano. U stvari, to je jedan od najvećih i najbolje sačuvanih amfiteatara na svijetu. Jedan od glavnih razloga zbog kojih je amfiteatar preživio zub vremena je taj što ga se koristilo za turnire u srednjem vijeku.

Tijekom rimskog razdoblja, Pula je bila središte uprave rimskog carstva, a Pulski forum koji još uvijek postoji bio je glavni trg u to doba. Na Forumu se nalazi i Augustov hram koji je star više od 2.000 godina, a posvećen je istoimenom rimskom caru.

Pulska Mornarička crkva još je jedna od popularnih turističkih atrakcija. Crkva je sagrađena krajem 19. stoljeća u romaničkom stilu. Ima vrlo neobičnu vanjsku oblogu za čiju se gradnju koristio tradicionalni bijeli kamen i prekrasan ružičasti mramor. Unutrašnjost crkve je također zadivljujuća jer su mnogi elementi ostali očuvani u svom izvornom obliku više od stotinu godina.

Isto tako, preporučujemo vam da razgledate i Slavoluk Sergijevaca (često nazivan i Zlatna vrata) koji je sagrađen u spomen moćnoj rimskoj obitelj Sergijevaca, a nalazi se u samom središtu grada.

Jedan od najvažnijih kulturnih objekata je zasigurno Arheološki muzej Istre, osnovan 1902. godine. Muzej ima vrijednu zbirku drevnih kamenih skulptura, keramike i predmeta od drevnih metala koji su pronađeni u obližnjim arheološkim područjima. Također se sastoji od jedinstvenog kompleksa s velikom knjižnicom koja je domaćin raznih tematskih događanja. Nakon razgledavanja i uživanja u bogatoj povijesti Pule vrijeme je da se okrijepite.

Turizam, vino i ribolov glavne su djelatnosti u Puli pa restorani obiluju vrhunskom ponudom. Pulska se gastronomija smatra luksuzom za sva osjetila. Temelji se na mediteranskoj prehrani, a talijanski, španjolski i grčki utjecaji rezultirali su jedinstvenim okusima.

Bez obzira na to što odlučili posjetiti u Puli, vjerujemo da će vas fascinirati jedinstveni spoj drevne kulture i urbanog načina života. Ali ako postoji nešto što nikako ne smijete propustiti, to su šetnje uz more duž ''Lungomare'' Pula. Pulski Lungomare proteže se duž triju gradskih plaža - Valkane, Gortanova uvala i Valsaline gdje mozete uzivati u romantičnom zalasku sunca šetajuci pored guste borove šume s jedne strane i stjenovite morske obale s druge strane. Ova šetnica najromantičnija je predvečer, kada s nje možete uživati u savršenom zalasku sunca.