Villa Lorraine usred maslinika

Zelena Istra - zemlja koja će vas začarati svojom ljepotom


Kultura, tradicija i prirodna ljepota Zelene Istre dokaz su da su bogovi hodali ovom zemljom. A onda su odlučili stvoriti raj i smjestiti ga u Istru.

Uvjerit ćete se da savršenstvo na Zemlji postoji jednom kada posjetite Zelenu Istru. Bajkovite šume, dvorci u kojima još uvijek žive legende i priče iz davnina, najfinija hrana i vino koje ćete ikad kušati i srce na dlanu koje će vam pružiti svaki Istrijan zovu vas u svoje dragocjeno okrilje.

zelena Istra

Zelena Istra

Zelena (središnja Istra) sa svojim slikovitim srednjovjekovnim gradovima smještenim na brdovitom terenu, prirodnim ljepotama, zelenilom koje odiše mirnoćom i spokojem te šarmantnim selima neodoljivo podsjeća na zemlju iz najljepše bajke. Nije ni čudo što je zbog toga zovu „hrvatska Toskana.“

Šumoviti i brdoviti pejzaži, okruženi ugodnom mediteranskom klimom djelovat će blagotvorno da sva vaša osjetila. Ljudi koji ovdje dolaze na odmor klimu nazivaju idealnom. Područje središnje Istre prekriveno je većinom gustim šumama zbog čega su lokalna brda i doline izuzetno slikovite.

Ovo je područje zasluženo osvojilo titulu „Zelena Istra“, a planina Učka široku popularnost izvan Hrvatske zahvaljujući svojim jedinstvenim ljepotama, planinarskim i biciklističkim stazama te drugim mogućnostima za aktivnosti na otvorenom u krilu netaknute prirode.

Istra je nesumljivo idealna za uživanje u jedinstvenom ugođaju tradicionalnog hrvatskog sela.

Agroturizam je zanimljivi fenomen na turističkom tržištu koji se razvijen relativno nedavno, a središnja je Istra s pravom postala jedan od priznatih lidera u Europi u ovoj novoj sferi.

Ipak, ovdje turistička vreva i prenapučenost ne postoje. Postoje samo nadnaravna ljepota i spokoj.

Multikulturna i gostoljubiva, ovo je zemlja u kojoj se mnoge različitosti uvijek cijene i slave.

Živopisni gradovi Zelene Istre

Zelena Istra još uvijek čuva mnoge, neotkrivene tajne. Tajne se skrivaju u njenim gradovima kao što su Pazin, Buzet, Draguć koji se odlikuju herojskom i drevnom prošlošću. Većinom su smješteni na visokim brdima i od davnina su služili zaštiti regije od napada brojnih neprijatelja i osvajača. Drevni zidovi njihovih bastiona i dalje izgledaju veličanstveno.

Jeste li znali da u središnjoj Istri postoji jedan od najzanimljivijih gradića na planeti? Radi se o gradu Humu u kojem živi otprilike 20 stanovnika. Guinnessova knjiga rekorda dodijelila mu je naziv "najmanjeg grada na svijetu."

Prema legendi, Hum je nastao na temelju šale lokalnih divova: nakon izgradnje gradova u dolini rijeke Mirne ostalo je malo kamenja od kojeg su sagradili tvrđavu Hum.

Kroz svoju povijest Hum se razvio unutar zidina tvrđave, a suvremeni izgled grada dovršen je početkom 19. stoljeća gradnjom župne crkve Uzašašća Marijina. Glavna atrakcija Huma je crkva Svetog Jeronima u kojoj se nalaze jedinstvene freske.

Unatoč minijaturnoj veličini, Hum posjeduje sve potrebne atribute grada: trg, dva hrama, poštu, trgovinu vina istarskih obrtnika kao i muzej s dvije sobe.

Enologija i gastronomija zelene Istre

Nevjerojatno plodna crvena zemlja zelene Istre hrani mnoge generacije marljivih istarskih seljaka.

Tu se nalaze prostrani vinogradi i osim tradicionalnih sorti poput malvazije i muškata, poznate daleko izvan Istre, u svakom malom selu brižne ruke poljoprivrednika uzgajaju vlastite sorte grožđa koje godišnje proizvedu tisuće litara mirisnog domaćeg vina.

U mnogim, obiteljskim vinarijama možete uživati u okusu dragocjenih kapi, a srdačnu dobrodošlicu istarskih vinara teško će nadmašiti i najluksuzniji hoteli u svijetu.

Središnja je Istra s pravom dobila naziv gastronomskog odredišta u Europi.

Već je nadaleko poznato da Istrijani proizvode najkvalitetnije maslinovo ulje u Europi. Žute kapi čistog zlata neizostavna su sastavnica većine nacionalnih jela.

No, na prvom mjestu lokalne gastronomije svakako se nalazi pršut. Ljubitelji mesa neće moći odoljeti ovome specijalitetu koji se reže na tanke šnite i poslužuje s maslinama, začinskim biljem i tvrdim sirom.

Ako vam više odgovaraju, morski specijaliteti umjesno mesnih, oduševit će vas obilje kamenica i dagnji koje se konzumiraju na „starinski“ način-ispijanjem s limunovim sokom. Izbor klasičnih ribljih jela u Istri također je vrlo velik. Svježe sardine, brancin, ukusne lignje i škampi sastavni su dio jelovnika svakog restorana.

Tartufi

Kuhari iz svih krajeva svijeta na malom istarskom poluotoku pronalaze savršeno mjesto za pronalazak jedne od najdragocjenijih kulinarskih namirnica. Riječ je dakako o bijelom tartufu koji se koristi kao preljev za tjestenine, rižota, mesne specijalitete te pravljenje raznih umaka i pašteta.

Tu su i šparoge, izuzetno zdrave samonikle biljke koje rastu u šumama zelene Istre. Svakako probajte ovu visokovrijednu namirnicu u kombinaciju s jajima, kako bi Istrijani rekli „fritaja“ što u prijevodu znači omlet. A u proljeće se možete i pridružiti branju šparoga u istarskim šumama netom probuđenih iz zimskog sna.

I sigurno ćete se vratiti jer će Istra u vašim srcima zauzeti posebno mjesto.